Butik / Planter / Buske og træer / Glasbær

Glasbær

Det botaniske navn Callicarpa kom­mer af det græske kallikarpos = med smukke frugter. Også det danske navn glasbær hentyder til frugterne, som er bitte små violette stenfrugter (ikke bær!) på størrelse med hovedet på en pynte knappenål. Det er løvfældende buske, som hører hjemme i tropiske og subtropiske områder i Asien, Australi­en og Mellemamerika; derfor er ikke alle typer hårdføre i Danmark. Buske­ne bliver 1,5-2 m høje. Væksten er tæt og riset med spinkle, oprette grene, dækket af et tæt, gråt hårlag. Bladene er modsatte, elliptiske og har takket bladrand. Blomsterne sidder i mange­blomstrede kvaste i bladhjørnerne; de er små og klokkeformede, hvidlige eller rosa, men uden større prydværdi. Busken dyrkes udelukkende på grund af de pragtfulde, bitte små, violette stenfrugter, der er så holdbare, at de bliver siddende på busken vinteren over. Også på afskårne grene er de meget holdbare.

Vækstkrav: Glasbær kræver en lun plads i sol og læ. Den tåler ikke træk eller stærk blæst, og jorden skal være porøs, næringsrig og veldrænet. Ny­plantede buske bør dækkes let med granris den første vinter.
Glasbær er glimrende til afskæring. Frugtbærende grene kan stå i en vase uden vand i flere måneder. Hvis man ikke nænner at afskære grene fra havens buske, kan man i snithaven plante nogle eksemplarer til afskæring.
Daniels Gartneri | CVR: 32 71 11 97 | Bjergagervej 35, 8300 Odder  | Tlf.: 40 37 14 87